Myxomatose ook bij huiskonijnen

We ontvingen een melding dat er de laatste tien dagen opvallend veel huiskonijnen de infectieziekte Myxomatose hebben opgelopen. De dierenarts heeft die konijnen laten inslapen. „Met veel kinderleed tot gevolg."

Myxomatose wordt vooral overgebracht door stekende insecten als vlooien, muggen en vliegen en is bij het konijn te herkennen aan opgezwolen oogleden, mond en anus. Huiskonijnen kunnen tegen de ziekte worden gevaccineerd.
Volgens de dierenarts steekt de ziekte normaal pas in augustus en september de kop op „en dan in veel mindere mate". Reden voor de dierenkliniek om dit maal een waarschuwing te doen uitgaan
MYXOMATOSE BIJ KONIJNEN
Myxomatose wordt veroorzaakt door en virus, dat we het meeste in de nazomer en de herfst aantreffen. Als een konijn besmet is, zien we dat het eerst aan zwellingen op de kop en de snuit. Er is vaak snot en door de zwelling van de neus ontstaat een hoorbare ademhaling en benauwdheid. Er kan een longontsteking ontstaan. Andere symptomen zijn gezwollen oogleden, vaak met pus, dikke oren en zwelling rond de anus en het geslachtsdeel. Eten en drinken worden steeds moeilijker en practisch altijd leidt de ziekte binnen 2 weken tot de dood.
Myxomatose wordt van de wilde konijnen overgebracht naar de huiskonijnen door muggen en vlooien. Ook direct contact met een besmet konijn kan gevaarlijk zijn. Het duurt over het algemeen 5 tot 14 dagen, voordat de symptomen van de ziekte zichtbaar worden.
De overlevingskansen, ook als er een intensieve behandeling gestart wordt, zijn zeer klein (ca. 10%). Vanwege de grote en langdurige lijdensweg, die het zieke dier te wachten staat, wordt meestal snel tot een humane euthanasie besloten.
Hoe kunnen we deze ziekte voorkomen? Allereerst alle contact met wilde konijnen in de tuin voorkomen. Muggen kunnen bestreden worden door fijnmazig gaas of klamboes rond de kooi te bevestigen (Ikea, Leen Bakker). Geen emmers en potten met water laten staan en dek regentonnen af, zodat muggen er geen eitjes kunnen leggen. Zeer belangrijk is om alle konijnen, ook de binnenkonijnen, te laten vaccineren. Een goed vaccin is Nobivac Myxo-RHD dat een werkingsduur heeft van 1 jaar.