Mededeling van de KLN standaardcommissie sectie hoenders / dwerghoenders februari 2015.

Aanvullingen en wijzigingen betreffende de KLN standaard voor hoenders en dwerghoenders.

In het afgelopen seizoen werd de 36e  Nationale Tentoonstelling “Noord Show” gehouden in de TT hal te Assen van 7 t/m 11 januari 2015.  Tijdens deze show zijn de volgende voorgebrachte creaties erkend en worden met ingang van het seizoen 2015-2016 opgenomen in de Nederlandse standaard voor hoenders en dwerghoenders.  Geheel nieuw bij de dwerghoenders zijn de Aarschotse krielen. Gelieve in uw standaard bij te schrijven:


Brahma: Wit. Kleur en tekening van haan en hen zoals aangegeven onder nr. 98 van de Algemene Kleurbeschrijving.
Satsumadori: Aziatisch patrijs. Kleur en tekening van haan en hen  wordt nog bekend gemaakt na de EE vergadering van half maart 2015.
Aarschotse krielen: Koekoek zilverhalzig. Kleur en tekening van haan en hen zoals aangegeven onder nr. 105 van de Algemene Kleurbeschrijving.
Grubbe baardkrielen: Parelgrijszilverkwartel.  Kleur en tekening van haan en hen zoals aangegeven onder nr. 37 van de Algemene Kleurbeschrijving.   Dit betekent dat deze kleur ook kan worden bijgeschreven bij de Antwerpse baardkrielen.
Nederlandse Sabelpootkrielen: Roodporselein. Kleur en tekening van haan en hen zoals aangegeven onder nr. 88 van de Algemene Kleurbeschrijving. De okerkleurige of roodbruine grondkleur is hier vervangen  door intensief donker rood.
Donskleur donker grijs.
Zoals bij alle porseleinvarianten van de Nederlandse Sabelpootkrielen vertoont de kleurslag roodporselein in de halsveren een groenglanzende zwarte lover met op het veereinde een witte parel. Ernstige fouten: te lichte of te okerbruine grondkleur; te lichte of anders gekleurde donskleur; te hoog oplopende lovertekening in de halsveren.
Orloff krielen: Koekoek. Kleur en tekening van haan en hen zoals aangegeven onder nr. 104 van de Algemene Kleurbeschrijving.
Zijdehoenkrielen: Rood. Kleur en tekening van haan en hen: gelijkmatig, warm dieprood met zo weinig mogelijk zwarte tekening in vleugels en staart. Donskleur: rood.

Op verzoek van de speciaalclub heeft de commissie besloten om de standaard van de Ko Shamo en de Yamato aan te passen voor wat betreft de vleugeldracht.
In de standaard zullen we bij de Ko Shamo op blz 3 onder de bestaande noot een tweede noot plaatsen  met de volgende tekst.  Noot 2:
Een Ko Shamo met een open vleugel komt voor een positief predikaat in aanmerking als
* de grote en kleine slagpennen in juiste aantal aanwezig zijn,
* de vleugels goed aangesloten worden gedragen, en
* er van buitenaf geen afwijking zichtbaar is.
Het niet voldoen aan deze voorwaarden heeft een onvoldoende als gevolg.
Bij de beoordeling gaat bij gelijke kwaliteit een dier met een gesloten vleugel altijd voor t.o.v. een dier met een open vleugel.
Bij de Yamato’s  laten we in de standaard op blz 2 de onderste noot vervallen en plaatsen hier Noot 2 met dezelfde tekst als bij de Ko Shamo. (Het woord Ko Shamo vervangen door Yamato).

In overleg met de speciaalclub wordt de kleurbeschrijving van de Vorwerk hoenders en Vorwerk krielen  aangepast aan de Duitse standaard. Hiertoe wordt de huidige omschrijving van de kleurslag aangevuld met de volgende tekst:
Bij de haan is een goudgele omzoming van de onderste bijsikkels toegestaan.
Bij de hen zijn de bovenste staartstuurveren zwart met goudgele omzoming  en in het zwarte halsbehang is naar de kop toe iets goudgele omzoming toegestaan.

Rasbeschrijving Aarschotse krielen
Herkomst:
België.  Afkomstig uit de streek rond Aarschot en West-Hageland.
Algemene indruk
Een middelzware en forse dwerghoen met een bijna horizontale ruglijn en vrij diepe borst. Middelhoog gesteld en een vrij hoog gedragen staart.
Vormbeschrijving
Romp: vrij lang en vrij breed; goed gerond en vrij diep.
Kop: middelgroot; gezicht onbevederd, fijn van weefsel; levendig rood.
Kam: enkel, rechtop staand; middelgroot met 5 tot 6 goed ingesneden kamtanden. De kamhiel vrij van de schedel; helder rood.
Snavel: stevig, middellang en goed gebogen; licht hoornkleurig, iets aanslag toegestaan.
Kinlellen: middellang en goed gerond; fijn van weefsel; rood.
Oorlellen: middelgroot, langwerpig; rood.
Ogen: groot; levendig van uitdrukking; oranjerood.
Hals: tamelijk kort en enigszins naar voren gedragen; halsbehang goed ontwikkeld en reikend tot op rug en schouders waardoor ze de voorzijde van de hals voor een deel omsluiten.
Rug: middellang, breed en bijna horizontaal; vanuit het zadel in een holle lijn oplopend naar de staart.
Zadel: vol en breed met goed ontwikkeld zadelbehang.
Borst: breed en vol; vrij diep gedragen.
Vleugels: goed ontwikkeld en bijna horizontaal gedragen. De vleugeleinden gaan voor een deel schuil onder het zadelbehang. De brede slagpennen dekken elkaar goed af.
Schouders: vrij breed, bedekt door het halsbehang.
Staart: middelgroot en goed ontwikkeld, vrij hoog onder een hoek van ongeveer 60 graden gedragen. De sikkels en bijsikkels zijn goed gebogen en reiken niet voorbij de staartstuurveren.
Achterlijf: goed ontwikkeld en breed.
Dijen: krachtig ontwikkeld , middellang en vol bevederd.
Loopbenen en tenen: benen middellang, glad, en krachtig ontwikkeld maar niet te grof, voorzien van fijne schubben; rose-wit.. Vier goed gespreide stevige rose-witte tenen.
Bevedering: goed ontwikkeld, glad en goed aangesloten .
Eventuele verschillen tussen haan en hen
Behoudens secundaire geslachtskenmerken zijn de volgende verschillen van betekenis.
De romp van de hen is iets dieper, heeft een goede donsontwikkeling, en de middellange staart wordt onder een hoek van ongeveer 50 graden enigszins gespreid gedragen. Iets grijze aanslag op de loopbenen is toegestaan.  
Ernstige fouten
Afwijkende oogkleur; sporen van geel pigment in snavel, loopbenen of huid; witte oorlellen; bevederde loopbenen.
Fouten
Te gedrongen of te smal van bouw, te korte rug, afwijkende ruglijn,  te lage of te hoge beenstelling, wit in de oorlellen, te hoge of te lage staartdracht, veerstoppels aan loopbenen en tenen.
Gewicht                Haan:      1300-1400 gram        Hen: 1100-1200 gram
Ringenmaat                Haan:     16 mm            Hen: 14 mm
Kleurslag
Koekoek zilverhalzig.
Kleur en tekening van haan en hen zoals aangegeven onder nr. 105 van de Alg, Kleurbeschrijving.

Namens de Nederlandse standaardcommissie sectie hoenders/dwerghoenders
Frans van Oers  Smidserweg 18  6151 AD  Munstergeleen
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   /  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: 046-4519690