Mededelingen Standaardcommissie Hoenders

Mededelingen standaardcommissie Hoenders en Dwerghoenders februari 2020

Met ingang van april 2020 worden de volgende nieuwe erkenningen toegevoegd aan de Nederlandse Hoender- en Dwerghoenderstandaard:

  • Cochin: Toevoegen de kleur Zwart witgepareld

kleur en tekening van haan en hen zoals omschreven onder nr. 95 van de Algemene kleurbeschrijving. Te veel wit in de voetbevedering wordt als fout aangerekend.

  • Hollandse kriel: Toevoegen de kleur Blauw geelpatrijs:

Kleur en tekening van haan en hen

De veren vertonen hetzelfde tekeningpatroon als bij geelpatrijs.

Wat de kleur betreft moet overal waar bij geelpatrijs zwart staat bij blauw geelpatrijs blauw gelezen worden. Het blauw moet zo gelijkmatig mogelijk en helder zijn. De pepering bij de hennenveren is blauw. Voorts is, mede als gevolg van de verdunningsfaktor die van zwart blauw maakt, ook de grondkleur een tint lichter dan bij geelpatrijs.

Ernstige fouten

Haan: wit in sikkels, staart en slagpennen; veel tekening in borst, buik en dijen; roestig blauw; veel te donker blauw.

Hen: ontbreken van de grondkleur op rug waardoor de rug/zadel/vleugeldek te blauw toont; roest op de schouders; te bleke borstkleur; te weinig schachtstreeptekening. Lichte nerven; te grove of geklonterde pepering; veel te donker blauw

Fouten

Haan: andere, geringe afwijkingen in kleur en tekening; te lichte of te donkere kleur; iets onegale blauwe kleur; onvoldoende scherpe begrenzing in hals en zadelbehang; zilverwitte vleugeldriehoek.

Hen: andere, geringe afwijkingen in kleur en tekening; te lichte of te donkere kleur; iets onegale blauwe kleur; onvoldoende scherpe begrenzing in halskraag; iets geklonterde pepering en lichte nerven in de borst.

Opmerking

Een iets lichte omranding van rug- en vleugeldekveren bij de hen is toegestaan doch wordt niet gewenst.

  • Bassette: Toevoegen de Wildkleur

kleur en tekening van haan en hen zoals omschreven onder nr. 1 van de Alg. Kleurbeschrijving, oogkleur oranjerood

  • Moderne Engelse Vechtkrielen: Toevoegen de kleur Chocolade

Kleur van haan en hen

Bovengevederte over het geheel van een gelijkmatige en glanzende donkerbruine kleur . De sierveren van de haan, alsmede rug en schouderveren zijn donkerder gekleurd. Donskleur: bruin.

Ernstige fouten: Onegaal van kleur, te donker of te licht over het geheel, anders gekleurde veerdelen.

Fouten: Bovengenoemde ernstige fouten in mindere mate voorkomend, te geringe glans bij de haan.

Kam, gezicht, oor- en kinlellen purperrood. Snavel donkerbruin. Ogen donkerbruin. Loopbenen en tenen blauwzwart met een bruine glans op de schubben.

  • Zijdehoenkrielen: Toevoegen de kleur Chocolade

Kleur van haan en hen

Bovengevederte over het geheel van een gelijkmatige diepe donkerbruine kleur. De sierveren van de haan zijn wat dieper van kleur. Donskleur: bruin

Ernstige fouten: Onegaal van kleur, te donkere of te lichte en geheel anders gekleurde veerdelen

Fouten: Bovengenoemde ernstige fouten in mindere mate voorkomend.

  • Wyandottekriel: Toevoegen de kleur Citroen zwartcolumbia

Kleur en tekening van haan en hen

De buffkleurige grondkleur van kleurbeschrijving 64 is vervangen door citroengeel. Het tekeningpatroon is geheel gelijk aan dat van buff zwartcolumbia. Donskleur: licht citroengeel of licht blauwgrijs, bij voorkeur het laatste.

Ernstige fouten: De ernstige tekening fouten zoals aangegeven bij buff zwartcolumbia; een sterk onregelmatige citroengele grondkleur en/of een grondkleur die neigt naar buff of die te bleek wordt.  

Fouten: Bovenstaande ernstige fouten in mindere mate voorkomend en een ongelijkmatige te lichte of te donkere citroengele basiskleur.

 Verder zijn met ingang van april 2020 de volgende aanpassingen in de Nederlandse standaard van toepassing:

  • Duitse kriel: De omschrijving van de tekening van de kleine slagpennen wijzigen van Kleine slagpennen: binnenvaan en punt zwart, buitenvaan donkerbruin in Kleine slagpennen: binnenvaan en punt zwart, buitenvaan deels donkerbruin, zodat bij gesloten vleugel een donkerbruine vleugeldriehoek wordt gevormd.

  • Siciliaanse bekerkamhoenders: De volgende tekst in de standaard Loopbenen en tenen: loopbenen middellang en goed uit elkaar geplaatst; wilgengroen; vier tenen, middellang; wilgengroen met gele voetzolen. Vervangen door: Loopbenen tenen; middellang en goed uit elkaar geplaatst; wilgengroen; vier tenen, voetzolen geel.

  •  Hollandse hoenders kleurslag Goudpel: De volgende tekst in de standaard Staart: stuurveren zwart; sikkels en staartdekveren groenglanzend zwart met een smalle, scherp begrensde goudbruine omzoming. Vervangen door : Staart: stuurveren zwart; sikkels en bijsikkels groenglanzend zwart met een smalle, scherp begrensde goudbruine omzoming.

 Bij Ernstige fouten de volgende tekst in de standaard onregelmatige omzoming van sikkels of staartdekveren Vervangen door: onregelmatige omzoming van sikkels of bijsikkels