Welkom

KleindierPlaza is de toegangspoort tot de kleindierliefhebberij. Onder kleindieren worden verstaan konijnen, cavia's, kleine knaagdieren, hoenders, dwerghoenders, siervogels, watervogels, sierduiven en oorspronkelijke (wilde) duiven.

De liefhebbers van kleindieren zetten met het houden van hun dieren een eeuwenoude traditie voort. Het houden van kleindieren is een hobby waarbij het genoegen van mens én dier voorop staat. Liefhebbers van kleindieren kunnen uit diverse diergroepen en uit een groot aantal rassen kiezen.

 Cover KM 

Door een brede en gevarieerde voorlichting en het zonder winstoogmerk uitgeven van het maandblad Kleindier Magazine zijn de liefhebbers verzekerd van de nodige informatie en kennis.
Liefhebbers van andere boerderij- en landbouwhuisdieren zoals paarden, ezels, alpaca's, runderen, varkens, schapen, geiten en parkdieren kunnen zich ook abonneren op het tijdschrift Boerenvee. Abonnees van Kleindier Magazine krijgen € 10,00 korting op de abonnementsprijs. 

De PR commissie KLN is het samenwerkingsverband van de twee Nederlandse kleindierenbonden KLN (pluimvee en pelsdieren) en de NBS (sierduiven) met een gezamenlijk ledenbestand van zo’n 10.000 leden.

Bonden

Veel dorpen en steden in Nederland hebben een plaatselijke kleindierenvereniging. 
Bij de meeste verenigingen zijn alle drie diergroepen (pelsdieren, pluimvee en sierduiven) ondergebracht. Er zijn ook enkele verenigingen waarbij slechts één of twee diergroepen vertegenwoordigd zijn. Bij de adressen van de verenigingen is dat aangegeven.
Voor taken en activiteiten die de plaatselijke kleindierenverenigingen overstijgen zijn er twee bonden die gespecialiseerd zijn in één of meerdere diergroepen.

De twee bonden zijn:

 

KLN Ned PMS 362

 • Kleindier Liefhebbers Nederland (KLN) voor pelsdieren en pluimvee.
  KLN is ontstaan door fusie tussen de bonden NKB (pelsdieren) en de NHDB (pluimvee).
  Leden van KLN kunnen hun gefokte jonge konijnen laten tatoeëren bij de vereniging waar hun fokkersnummer geregistreerd staat, en ringen voor hun hoenders, dwerghoenders, siervogels, oorspronkelijke duiven en watervogels bestellen bij het Ringenbureau van KLN. • Nederlandse Bond van Sierduivenliefhebbers-verenigingen (NBS) voor sierduiven.
  Ringen voor sierduiven kunnen uitsluitend besteld worden via de ringencommissaris van de vereniging waar het fokkersnummer geregistreerd staat.

Kleindieren houden

Goed nadenken over de keuze van dieren is de basis voor uw liefhebberij.
Een geheel vrije keuze hebt u niet, omdat de mogelijkheden in of om uw huis invloed hebben op uw keuze.
Het is bijvoorbeeld niet verstandig eenden te kiezen, als u geen ruimte heeft voor een grote vijver met doorstromend water. U kiest ook niet voor grote kippen, als u alleen maar een balkon hebt. Onze rijkdom aan kleindieren geeft echter iedereen, ook al is de ruimte beperkt, de mogelijkheid dieren te houden.


Onze nationale trots: de Barnevelder

Wilt u een paar dieren voor de gezelligheid en het plezier in en om huis hebben? U bent dan een liefhebber.
Of bent u van plan om jonge dieren te gaan fokken en met uw zelfgefokte dieren naar kleindiertentoonstellingen te gaan? U wordt dan een fokker.
Als u dieren fokt vragen al die jonge dieren veel meer ruimte aan hokken of rennen dan dat u alleen maar liefhebber bent.
Hiermee moet u met uw mogelijkheden thuis rekening houden.

Kleurmuis
Klein maar fijn: de Kleurmuis

Binnen de kleindieren onderscheiden we drie hoofdgroepen:
- pelsdieren
- pluimvee
- sierduiven

Elke diergroep kent vele rassen en per ras vaak nog vele kleuren van de pels of het verenkleed.
U hebt vele honderden keuzemogelijkheden. Er is voor iedereen wel een ras met een formaat, kleur en karakter naar keuze te vinden.
Wanneer u gaat kiezen voor een bepaalde diergroep en één of meer rassen hebt u gevoelsmatig al wel een voorkeur.
Zo niet, dan maakt enige extra informatie per diergroep uw keuze wat makkelijker. Deze informatie vindt u door te klikken op de afbeelding van de diergroep bovenaan deze pagina.

De pelsdieren zijn vaak rustig van karakter, soms echte knuffeldieren en het verzorgen van deze dieren is voor de mens rustgevend.
De keuze is groot: van de Vlaamse reus (7 kilo) tot een Dwerghamster (40 gram) met vele ‘rassen en maten’ daartussen.


Duitse Hangoorkonijn: rustig en tam

De dieren met veren, het pluimvee, zijn beweeglijk, gezellig van aard en een aanwinst voor uw tuin. En niet te vergeten het dagelijkse verse eitje van de kippen. De siervogels leggen veel minder eieren, maar zij kregen niet voor niets hun naam: zij zijn een lust voor het oog. Er is een ruime keuze: van de reusachtige Jersey Giant (5,5 kilo) tot de Chinese dwergkwartel (50 gram).


Japanse Kwartel, geelwildkleur

Sierduiven zijn er te kust en te keur, honderden rassen die allemaal door de mens zijn gemaakt. Sierduiven imponeren door hun prachtige uiterlijk en brengen met hun gekoer sfeer in uw tuin. Uw keuze: de imposante King (900 gram) of de kleine Figurita (180 gram)? Maar daartussen is er ook nog een ruime keuze.


Een trotse vertegenwoordiger van de Kropperrassen

Geeft deze website nog niet voldoende informatie, kijk dan eens bij onze boekenshop op deze site. U vindt daar veel goede boeken over kleindieren, die veelal niet in de winkel te koop zijn.

Tot slot: het is altijd de moeite en de tijd waard om een paar fokkers van uw gekozen ras te bezoeken. Hier krijgt u misschien wel de meest waardevolle informatie.
Op de webpagina van uw gekozen diergroep vindt u adressen van speciaalclubs van rassen. De secretarissen van deze speciaalclubs staan voor u klaar.

 

 

Levend cultureel erfgoed

Kleindieren zijn al heel lang nauw verbonden met de cultuur van de mens. Diverse schilders zoals Jan Steen, Gijsbert d’Hondecoeter, Melch d’Hondecoeter, J.G. Keulemans, Hendrik ten Oever zijn zich zelfs gaan toeleggen op het verbeelden van kleindieren.


Beroemde schilderkunst van Nederlandse schilders

Een prachtig voorbeeld daarvan is het bekende schilderij De Hoenderhof van Jan Steen, dat u kunt vinden in het Mauritshuis te Den Haag. Dit schilderij geeft een tafereel uit het toenmalige dagelijks leven van welgestelden weer waarin ook vele kleindieren afgebeeld zijn.


Nog een fraai voorbeeld van Nederlandse schilders

Bij schilders als de d’Hondecoeters waren de kleindieren zelfs vaak het hoofdonderwerp in het schilderij. Daaruit moge blijken hoe belangrijk toen al kleindieren voor de mens waren.

Ook lieten de welgestelden siertuinen aanleggen waarin verschillende volières opgenomen waren om te kunnen pronken met de bijzonderheden die ze verworven hadden. Een van de laatste in de rij van welgestelden die deze traditie hebben voortgezet was Dreesman van de bekende warenhuisketen.

Musea en parken

Op deze pagina vindt u de musea en parken in Nederland, België en een deel van Duitsland die zich geheel of gedeeltelijk hebben toegelegd op de kleindierenliefhebberij. Dat is interessant voor de geïnteresseerde liefhebber maar vaak ook voor een dagje uit met het gezin.
Controleer voor de zekerheid altijd even de openingstijden.

Nederland

  • Nederlands Pluimveemuseum
   Hessenweg 2a
   Barneveld
   tel. 0342-400073
   website
   Van april t/m oktober, dinsdag t/m zaterdag van 10.00 - 17.00 uur.
   Prachtig museum over de pluimveehouderij, een eierenveiling en buiten alle Nederlandse hoenderrassen.

Openluchtmuseum de Zeven Marken
Tramstraat 73
7848 BJ Schoonoord
tel. 0591-281579
website
Museum over de primitieve leefwijze van de veenarbeiders met binnen- en buitenspeelplaats en bijna alle kleurslagen van het Drentse hoen.

  • Kinderboerderij de Kooi
   Maeterlinckweg 85
   3076 GA Rotterdam
   tel. 010 - 432 79 21
   Dagelijks geopend van 09.30 - 16.30 uur.
   Vele raskleindieren waaronder kippen, konijnen, eenden, siervogels, geiten en vele activiteiten voor kinderen.

   Duitsland

 

  • Freizeitland Geiselwind
   96160 Geisewind
   Duitsland
   tel. 00 49 (0)9596-224
   website
   Geopend 8 april tot 15 oktober van 09.00 - 17.00 uur
   Fantastisch pretpark voor jong en oud, afgewisseld met vele kleindierenafdelingen van topkwaliteit.
   Een aanrader, zeker op weg naar of van uw vakantiebestemming in die richting.

  • Duits duivenmuseum Neurenberg, van Karlheinz Sollfrank
   Schießplatzstraße 40
   90469 te Nürnberg
   tel. 00 49 (0)911-483520 / -10.
   Openingstijden op aanvraag.
   website

  • Thüringer Geflügelmuseum van Günter Schneider
   Hügelstraße 3a
   98547 Viernau/Thüringen
   tel. 00 49-(0)36847-429 87
   Openingstijden op afspraak.

 

 • Vogelpark Walsrode, het grootste vogelpark van Europa
  Am Rieselbach
  29664 Walsrode
  tel. 0049-(0)5161 60440
  website
  Geopend 17 maart tot 4 november van 09.00 - 19.00 uur

Engeland

Blackbrook, the Zoological Park of the Moorlands
Winkhill near Leek, Staffs (M6 afslag 15)
tel. 00 44-(0)1538-308293 of -873282
Het hele jaar open m.u.v. eerste Kerstdag en Nieuwjaar van 10.30 tot 17.30 uur.
Watervogels, ooievaars, kraanvogels, pelikanen, fazanten, reptielen,
capybara’s en een jungle indoor Play Area.