Opnieuw vogelgriep in Kamperveen (Overijssel)

Vandaag (13 maart 2018) is opnieuw vogelgriep vastgesteld op een commerciële eendenhouderij in Kamperveen. Het bedrijf ligt aan de Leidijk in Kamperveen en is al tweemaal eerder (2014 en 2016) getroffen door vogelgriep. Het betreft een hoog pathogene (dus zeer besmettelijke) vogelgriep.

Rondom het bedrijf is een BT-gebied (beschermings- en toezichtsgebied) van 10 km ingesteld met vervoersbeperking. In het 3 km. gebied bevinden zich meerdere pluimveebedrijven die vandaag zullen worden gescreend op AI. Naast de besmette dieren op de commerciële houderij in Kampen zijn de afgelopen week ook besmette dode wilde eenden aangetroffen in Zierikzee en de Beemster.
Wederom blijkt hieruit dat het risico op vogelgriep aanwezig blijft. 

Wij roepen om die reden al onze leden met risicogevogelte op om waakzaam te blijven op verschijnselen bij hun dieren en tevens alle noodzakelijke hygiënemaatregelen in acht te nemen. Zoals bekend zijn de protocollen voor de bezoekersregeling, afschermplicht en het landelijke tentoonstellingsverbod nog steeds van kracht.

Wel wil ik benadrukken dat de kans op besmetting en verspreiding van het virus door hobbykippen aanzienlijk kleiner lijkt dan binnen de commerciële houderij. Voor zover bij ons bekend is trof vorig jaar het virus vijf hobbyhouders en dit jaar gelukkig maar bij twee van de tienduizenden hobbyhouders.

In waterrijke gebieden zijn daarbij de risico’s groter. Interactie tussen wilde vogels en gehouden dieren dient u te voorkomen.

Wij adviseren u deze website en de website van de Rijksoverheid in de gaten te houden.

Ronald Tiemes,
secretaris

Aanschaf Dieren

U bevindt zich hier: Home Nieuwsberichten Opnieuw vogelgriep in Kamperveen (Overijssel)