Tatoeëren en vaccineren van konijnen

24 april 2020
Er komen via email veel vragen bij ons binnen over het tatoeëren van konijnen. In deze update geven we specifieker aan hoe men, tijdens activiteiten als vaccineren en tatoeëren, rekening kan houden met elkaar, om de kans op besmetting met COVID-19 te verkleinen.

Naar aanleiding van de nieuwe maatregelen, aangekondigd door de regering aan de hand van adviezen van het RIVM kunnen we stellen dat het nog steeds beter is en dus ook de voorkeur heeft om het tatoeëren uit te stellen om zo besmetting tussen de leden onderling te voorkomen.

Naast dit advies kunnen we ons voorstellen dat veel langer wachten in sommige situaties niet wenselijk is. Wanneer de 1,5 meter afstand tussen de tatoeëerder en de fokker in acht wordt gehouden en er gebruik gemaakt wordt van een kistje, waarin het konijn gefixeerd kan worden, is het mogelijk een konijn te tatoeëren. Zorg wel voor voldoende afstand tot elkaar en zorg ook dat de tekens in de tang voldoende scherp zijn. Reinig en ontsmet telkens de tang en nummers goed.  Trek handschoenen aan en ontsmet regelmatig ook de handen. Vermijd de grote bloedvaten in de oren . Vooral bij oudere konijnen worden de oren vleziger, waardoor er nog meer gevraagd wordt van de deskundigheid van de tatoeëerder.
In de afbeelding is een voorbeeld weergegeven van een kistje om konijnen te fixeren. Dit kistje is voor alle rassen te gebruiken en is in Duitsland verkrijgbaar.

Ook het enten van konijnen tegen RVHD kan door de dierenarts gebeuren, mits voldoende afstand van minimaal 1,5 meter gehouden wordt tussen de verschillende personen.  Het vaccineren is goed mogelijk door het konijn ook in een kist te zetten, zodat de dierenarts de konijnen alleen kan enten.
Wanneer nieuwe maatregelen van kracht worden, zullen wij u informeren.
Harry Arts, KLN dierhouderijaangelegenheden