no deal Brexit en onze kleindiersport hobby:

Betreft: no deal Brexit en onze kleindiersport hobby:  8 februari 2019

Nederland is het directe buurland van het VK (verenigd koninkrijk Engeland). Na de no deal harde brexit, die op 30 maart ingaat,  zal het niet meer mogelijk zijn om dieren zo maar vanuit de EU lidstaten naar VK te vervoeren of te importeren of te exporteren. VK wordt daarna beschouwd als een derde land. Om met onze kleindieren naar Engeland te reizen of om vanuit Engeland naar Nederland te halen zal de NVWA toezicht gaan houden. De kleindieren zullen moeten voldoen aan de eisen, die Brussel stelt aan de derde landen regeling.

Op dit moment is Min LNV bezig een inspectiepost in te richten, waar dan alle dieren zich zullen moeten melden, die vanuit Engeland naar Nederland komen. Deze overheid keuringspunten zullen door het bedrijfsleven ingericht worden. de NVWA zal de documentcontrole en de fysieke controle van de dieren doen.

Ofwel indien u na 30 maart van of naar VK gaat, laat u tijdig inlichten voordat de kippen, konijnen (bestempeld als landbouwhuisdieren/consumptiedieren) of andere kleindieren meeneemt op transport (eventueel naar tentoonstellingen of shows). Ook via andere landen als België (Antwerpen) en Frankrijk (Calais)  kunnen dieren naar VK toe, maar daar zullen ook inspectiepunten komen, waar dan de Belgische FAVV of de Franse overheid de controle zullen uitvoeren.

 

Harry Arts, dierhouderijaangelegenheden