Knutsel konijnen - Vriendschap in de tuin

door Sonny Kroon

Ook zin in knutselen vandaag?  Kleuren, knippen, het kan allemaal.
In onze tuin hebben we twee alleraardigste konijnen: een witte Hangoor en een Kleurdwerg rus.  Een alleraardigst stel. Ze zijn zo’n beetje even oud. Rusje is hier terecht gekomen omdat het niet samen in een hok kon met een ander konijn; ze reageerde agressief. Maar sinds het bij Hangoor woont heeft zij daar geen last meer van. Hun hok staat op een stukje grond dat ooit groentetuin was. Vanuit het keukenraam kijken we op hun territorium. Het is genieten, wat een heerlijk stel.


’s Morgens liggen ze rustig achter het gaas en zodra ze de keukendeur horen weten ze: water en voer. Ze rennen in hun binnenren heen en weer. Het hok gaat open en smullen maar. Verder zijn ze de hele dag bezig in hun tuin. Ze hebben gangen gegraven en kuiltjes gevormd, waar ze heerlijk in liggen uit te rusten. Er zit trouwens wel gaas in de grond, dus ontsnappen blijft lastig.
Ze liggen vaak dicht tegen elkaar aan met soms een poot over de vacht van de ander. Ze likken elkaars oren en maken gelijk de kop even schoon. Hierbij neemt de tong mineralen op die weer nuttig zijn voor het lijf. Ze kunnen het goed vinden met elkaar en hebben nooit ruzie. Pakken elkaar af en toe een blaadje of takje wilg af waar ze er uiteindelijk samen van smullen. Wilgenbast bevat een krachtige ontstekingsremmer; dat is mooi meegenomen.  
Vanmiddag zag ik alleen het grote konijn. Ze liep snuffelend rond, stak haar neus in de lucht en liep rond bij de ingang van het hol waar ze regelmatig in wegduiken. Ze lijkt onrustig, rent naar het nachthok, blijft even zitten, loopt weer naar buiten en snuffelt over de grond waaronder een hol zou kunnen zitten. Alsof ze lijkt te denken: Waar is ze toch? Het duurt mij ook wel erg lang, ze zou niet toch ergens een geheime gang gegraven hebben? Maar gelukkig zie ik het stel later weer heerlijk samen dicht tegen elkaar aan liggen.
Groetjes, Sonny~    ~    ~    

Kijk maar wat je ermee doet: inkleuren, uitknippen, kijkdoos van maken, zelf konijnen tekenen.
Mogelijkheden genoeg. Succes!