Nieuwjaarskaart

Gelukkig Nieuwjaar

Heb je nog geen idee voor een nieuwjaarskaart? Misschien is dit iets voor je.

Heel eenvoudig kun je deze vrolijke kaart downloaden op de site van Kleindier Magazine. Afdrukken, inkleuren, wolk tekenen en je wens erin zetten, kopiëren en uitdelen of versturen.

Er zijn nog meer mogelijkheden. Zelf tekenen. Maak een ontwerp met mooie cijfers 2020 op een kaart of tekenpapier. Je kunt er allerlei dieren omheen tekenen op jouw manier. Dierenplaatjes knippen en opplakken is ook een mogelijkheid.

Als je handig bent met de computer kun je dit ontwerp, of je eigen ontwerp, met een programma als Paint bewerken. Vergeet je wens niet. Afdrukken op het formaat dat je wilt hebben om te versturen. Veel succes en alvast een mooi nieuw jaar gewenst!

Sonny Kroon.

 

Tafelkaartjes konijn, kip, of van je eigen dier

Kerst komt er weer aan. Tijd om op de tafel eens iets leuks te zetten van je huisdier: tafelkaartjes waar je de naam van de ‘eters’ op kunt zetten. Hier zie je een konijn en een kip. Maar je kunt ook zelf een dier tekenen. Misschien heb je wel een cavia of gerbil; teken maar na.
Kopieer het blad op A4 papier en knip de dieren uit. Zo wordt het een mooie maat. Vouw een stevig papier A4 formaat dubbel. Leg een uitgeknipt dier met de bovenkant tegen de vouw. Trek het dier om. Langs de vouw ga je niet knippen. Knip de rest uit – twee tegelijk dus - en vouw het open; het dier kan nu staan. Maak zoveel kaartjes dat er voor ieder persoon aan tafel één is. Zet op elk een naam en zet het juiste kaartje bij het goede bord. Versier het dier zoals je wilt. Natuurlijk kun je het dier ook gebruiken als kerstmenu. Schrijf het menu er in je mooiste handschrift op.   Succes !

Eierhouder met kuikens

Weer eens iets anders dan de traditionele eierdop. Deze is gemaakt met de figuurzaag. Je hebt een plankje nodig van 35 cm lang en 10 cm breed; dikte 4 mm (iets dikker mag ook). Vraag aan handige familie, of bij de doe-het-zelver of het hele plankje met één lange kant langs de zaagmachine mag, op 45° (graden). Daarna zaag je het plankje in twee gelijke stukken. Ze hebben allebei een scherpe kant. Deze twee komen straks, als ze kuiken zijn, met de staarten tegen elkaar zodat ze een hoek van 90° vormen. Neem op papier de tekening van het kuiken over. Let op dat de tekening 9 cm breed is! Breng het kuiken over op beide plankjes. Let goed op dat de kontjes bij de scherpe kant van 45° komen waar je ze straks tegen elkaar gaat lijmen. Zaag de kuikens uit. Van een ander stukje hout maak je een vierkant voor het ei. Meet bij de kuikens hoe groot het moet zijn. Middenin komt een gat met de figuurzaag of met de gatenboor. De voorkant kun je afronden met de figuurzaag zodat je geen scherpe punt hebt (zie stippellijn op de tekening). Even lichtjes schuren. Nu kun je alles met houtlijm in elkaar zetten. Goed laten drogen. Dan is het tijd om je werk te schuren en te schilderen. Het stof verwijderen. Begin met de ondergrondkleuren; en daarna de snavel, ogen, enz. Als je donker gebruikt voor de ogen dan schilder je er als laatste een wit vlekje op voor de glans. Zo, klaar; ei erin en op tafel. Succes!

!