Huisvesting

Intro
De huisvesting voor kleine knaagdieren moet aan speciale voorwaarden voldoen. Het zijn immers knagers en de hokken moeten dus knaagbestendig zijn. Belangrijk bij de huisvesting is dat alle kleine knaagdieren van warmte houden. De beste temperatuur is tussen 18 en 21 graden.
Ze kunnen niet goed tegen koude en direct zonlicht. En ze houden zeker niet van tocht en vocht.

De huisvesting wordt ook bepaald door het aantal dieren: gaat het om enkele dieren puur voor de liefhebberij of wordt met kleine knagers gefokt. Dit hoofdstuk geeft richtlijnen voor een goede huisvesting voor kleine knagers voor beide doeleinden.

Hokken
Hokken voor de liefhebber die vaak maar één of slechts enkele dieren wil houden zijn er te kust en te keur. Oude plastic of glazen aquariumbakken zijn geschikt als hok. Er moet wel een goed deksel met ventilatie worden gemaakt. Een houten frame (met het hout aan de buitenkant) met volièregaas voldoet goed.

In grotere aquariumbakken kunnen nog extra plateaus gemaakt worden met trapjes ertussen. Dit geeft meer bewegingsmogelijkheden voor de dieren.
In dierenspeciaalzaken zijn ook prachtige hokken voor kleine knaagdiern te koop, de één nog mooier dan de ander. Een voorwaarde voor elk hok is dat de dieren zich erin kunnen uitleven en dat het hok gemakkelijk schoon gemaakt kan worden. Dit soort hokken kan een handige doe-het-zelver ook zelf maken.

Hokken bij fokkers van kleine knaagdieren zien er meestal anders uit. Groepshuisvesting zoals hierboven bescheven is uitstekend als de dieren niet voor de fok gebruikt worden. Deze hokken zijn ongeschikt als er fokkoppels gevormd worden.
Fokkers gebruiken hiervoor meestal kleinere plastic of kunststoffen bakken.


Even kijken buiten het hok

Prima geschikt hiervoor zijn curverboxen die te krijgen zijn in verschillende maten. De bakken worden door een ijzeren of hardplastic rooster afgedekt. In dit rooster is een houder gemaakt waarin een drinkfles past. Ook is er een soort ruif ingebouwd waarin knaagdierenbrokken kunnen worden gedaan.

Een serieuze fokker heeft een behoorlijk aantal bakken op voorraad. Daarin worden de fokkoppels geplaatst en later zijn er ook bakken nodig om de jonge dieren te laten opgroeien.
In een goede stellage kunnen op deze manier veel hokken in een beperkte ruimte geplaatst worden.
Voor de fok zijn deze kleinere bakken prima. Voor de liefhebber zijn ze dat niet, omdat de dieren minder goed zijn te bekijken.

Bodembedekking
Kleine knaagdieren hebben graag een dikke laag bodembedekking, zodat ze erin kunnen graven of wegkruipen.
Geschikt materiaal is grof zaagsel (geen fijn zaagsel dat te veel stuift), gehakseld stro, kort gekipt hooi, kattenbakkorrels (geen grit), fijne beukenhoutsnippers, maispulp. Mengsels hiervan mogen ook.
Krantenpapier is minder geschikt omdat de inkt giftig kan zijn.
De vier groepen kleine knaagdieren hebben op dit gebied elk wel eigen wensen.

Ratten verdragen zaagsel minder goed. Zij krijgen last van het stof van zaagsel en ontwikkelen een chronische ademhalingsstoornis.
Hamsters en gerbils hebben graag een dikke laag bodemstrooisel, omdat ze verzot zijn op graven. Dit hoort bij hun natuurlijke gedrag.
Kleurmuizen produceren veel urine en een dikke laag bodembedekking bevalt het best. Soms mengen fokkers nog wel eens extra turfmolm door het strooisel. De laag strooisel moet minstens vijf tot zeven cm dik zijn
Mannelijke muizen ruiken sterk omdat ze met urine hun geursporen plaatsen. De ervaring heeft geleerd dat muizen waarvan alleen het zaagsel wordt verschoond, veel minder ruiken. Ze hoeven niet opnieuw hun geur af te zetten. De bak ruikt al bekend.

Ratten, hamsters en gerbils willen vaak hun behoefte wel doen in een speciaal toiletbakje gevuld met schoon zand. Deze toiletbakjes zijn in de dierenwinkel te koop.
Hamsters en gerbils willen ook graag zand hebben, zij nemen er een bad in. Dit is normaal omdat hun natuurlijke omgeving vooral bestaat uit droge zanderige gebieden.

Inrichting
Alle kleine knaagdieren moeten zich kunnen terug trekken. Dit is ook natuurlijk gedrag. Vele kleine knaagdieren slapen in een holletje onder de grond. Zij moeten die mogelijk ook krijgen in hun hok of bak.
Er zijn vele mogelijkheden te bedenken: houten hokjes waar ze in kunnen kruipen, toilet- of keukenpapierkokers, kleine bloempotten, kleine kartonnen dozen (verpakkingen), oude kinderschoenen/pantoffels en dergelijke.
Ook klimmogelijkheden zijn interessant voor de dieren, zoals de al genoemde plateaus in de grotere bakken, maar ook stukken gifvrije takken zoals van de wilg en fruitbomen
Kleine knaagdieren willen graag overal achter, in en onder kruipen.
Iedereen kan wel een aantal leuke mogelijkheden bedenken.

Lekker slapen

De bekende loopwielen zijn dan echt niet nodig. De dieren kunnen een neurose ontwikkelen en knaagdieren met een langere staart kunnen vast komen te zitten.

Kosten: kopen of zelf maken
Handige doe-het-zelvers kunnen prachtige en goedkope hokken voor kleine knaagdieren maken. Oude (vaak lekke) aquaria zijn bijna voor niets te krijgen.
Kortom, de mogelijkheden zijn legio.
Maar zorg voor goede ventilerende en afsluitbare deksels. Iedere knaagdierenliefhebber heeft wel eens een ontsnapping meegemaakt.
Fokkers hebben een aantal kleinere hokken nodig om de fokkoppels te houden. Hiervoor zijn geschikte kunststoffen bakken te koop.