Serama's

Serama’s zijn net als hoenders en dwerghoenders kippen, maar door de specifieke en totaal andere wijze van keuren dan hoenders en dwerghoenders zijn ze in een aparte diergroep ondergebracht.

Serama’zijn de allerkleinste kipjes die er op de wereld zijn. De ondergrens voor een overjarige hen is slechts 200 gram. Voor een haantje is dit 225 gram. Het zijn dus echte “mini” kipjes.  Serama’s worden (nog) niet per kleur gefokt.  Alle kleuren zijn toegestaan en je mag dan ook alle kleuren rustig door elkaar heen kruisen. Wat bij Serama’s zeer belangrijk is, is het model en het karakter. Op beide onderdelen samen kunnen de dieren meer dan 50% van de maximale score bij een keuring in de wacht slepen. Er is geen enkel kippenras wat zo op karakter wordt beoordeeld als de Serama. Een Serama is een echte knuffelkip die iedere aanraking en het optillen als prettig zal ervaren.  Ze laten zich maar wat graag aanhalen!  
Door de eigenschappen van een lief karakter en kleinheid is het een echt kindvriendelijk rasje. Wil je de kinderen leren omgaan met dieren dan is de Serama daar zeer geschikt voor. Ze vragen niet veel ruimte (3 st. op 1 m2 nachthok is genoeg) en de verzorging is beslist niet moeilijk. Bij het huisvesten moet je er alleen op letten dat ze door hun kleinheid minder goed tegen erge kou kunnen. Het advies luidt dan ook om ze bij meer dan enkele graden vorst naar binnen te halen. Voor de rest kunnen ze gehouden worden als alle ander kippen.
Een groot voordeel bij het fokken is dus dat iedere kleur goed is. Je hebt op dit gebied dan ook geen “uitvallers” en je kunt dus met relatief weinig dieren te fokken al volwaardig meedoen aan de diverse keuringen.
Al eerder is gezegd dat het model erg belangrijk is. De Serama is een zeer levendig kipje wat zijn kop  en borst parmantig en hoog draagt. Ook de staart wordt hoog gedragen en deze zal door een zeer kort ruggetje tegen de achterkant van de kam aankomen. De vleugels worden verticaal gedragen en mogen daarbij de grond net niet raken. Door deze houding zijn de poten van opzij eigenlijk niet te zien.
Het keuren van Serama’s gebeurt niet in de kooi, maar daar buiten. De dieren worden al staand op een keursokkel van alle kanten bekeken. Het model moet daarbij tot uiting komen en het rustige karakter zal blijken uit het feit dat de dieren elke aanraking normaal vinden. Van de sokkel af vliegen zal daarbij dan ook niet aan de orde (mogen) zijn.  
Omdat de Serama afkomstig is uit Maleisië worden de dieren in Nederland ook volgens het systeem gekeurd zoals in het land van oorsprong. Dit betekent dat ze  punten kunnen vergaren op een aantal verschillende onderdelen. Het maximum is daarbij 100 punten. Het aantal “Maleisische punten” wordt via een omrekentabel omgezet in één van de bekende predikaten.
De Serama is erkend in drie variëteiten. Glad-, Zijde- en Krulvederige.
Het sinds 2012 officieel onderbrengen van de Serama’s bij KLN zorgt voor een enorme verbreding van onze kippenhobby. Zulke kleine kipjes hadden we nog nooit en als die dan ook nog een zeer hoog knuffelgehalte hebben is het logisch om te veronderstellen dat ze een grote toekomst tegemoet gaan.