Nieuws

Themabijeenkomst HPAI en RHD2 op de Noordshow

De Noordshow organiseert samen met het bestuur van KLN een themabijeenkomst voor fokkers. Dat heeft zij onlangs aangekondigd in een brief aan de leden.
Doel van deze themabijeenkomst is om met elkaar in gesprek te gaan over onderwerpen die ons allen raken; de recente uitbraken van dierziekten zoals de hoogpathogene vogelgriep en het RHD-2 virus bij konijnen.
Een aantal bekenden en deskundigen vanuit de kleindierhobby zullen deze themabijeenkomst leiden.
O.a. mevrouw Ruth Bouwstra, sectormanager “pluimvee” van de Gezondheidsdienst voor Dieren zal aanwezig zijn en uitleg geven over de vogelgriep, de preventie en maatregelen.
Ook zullen we die middag opnieuw aandacht besteden aan het konijnenvirus RHD-2.

Het is een interactieve bijeenkomst en er zal alle gelegenheid zijn om vragen te stellen en met elkaar van gedachten te wisselen over de problemen die wij ondervinden.  
Voor de beroepssector wachten er zware en onzekere tijden. Daar zullen wij als hobbyfokkers ook dit jaar de gevolgen van voelen.
Zonder twijfel zullen deze onderwerpen velen van u interesseren. Het raakt ons uiteindelijk allemaal. De toekomst van de shows maar vooral waar onze hobby omdraait: het showen en laten keuren van onze dieren. Welke oplossingen zien wij en onder welke voorwaarden?

Wij zien u daarom graag op zaterdag 7 januari rond 13.45 in de ontvangsthal van de TT Hall te Assen.
We treffen elkaar daar, om samen met de organisatie van de Noordshow, elkaar sportwaardig te ondersteunen.

U zult begrijpen dat deze thema- bijeenkomst onderdeel is van de Noordshow. Om die reden zal de gebruikelijke entreevergoeding gevraagd worden. Wij rekenen op uw begrip.

Samenvatting regels voor tentoonstellingen van pelsdieren en duiven (22-12-2016)

Door de aanhoudende HPAI uitbraken blijft het tentoonstellingsverbod voor kippen, sier en watervogels onverminderd van kracht.
Pelsdieren, sierduiven en oorspronkelijke duiven mogen wel geshowd worden.
-    Binnen een 10 km BT gebied mag geen enkele vogelsoort verplaatst worden, dus ook geen duiven naar een tentoonstelling elders.
-    Voor de BT gebieden in Nederland Zie kaartje. U kunt het kaartje vergroten om de grenzen duidelijk te kunnen vaststellen, ook op postcode. De gebieden veranderen ook door het aflopen van de BT beperkingen.
-    Voor geheel Nederland geldt dat pelsdieren alleen naar een tentoonstelling vervoerd mogen worden als ze niet afkomstig zijn van een (professioneel) bedrijf waar pluimvee, sier en watervogels gehouden worden.
-    Uit een BT gebied mogen alleen pelsdieren naar een show vervoerd worden als op datzelfde adres geen pluimvee houden wordt, ook al is dat maar één kip.

Om te borgen dat pelsdieren niet van bedrijven met genoemde vogels komen, dient de inzender voor het inkooien een verklaring met volledige naam en adresgegevens te tekenen. Voorbeeld: Hierbij verklaart ondergetekende dat zijn konijnen, cavia’s en of kleine knaagdieren niet afkomstig zijn van een inrichting waar vogels zoals kippen, duiven, sier en watervogels gehouden worden.
De tentoonstellingsorganisatie moet deze verklaringen archiveren.

HPAI uitbraken volgen elkaar snel op (18-12-2016)

De uitbraken volgen elkaar met de uitbraak in Haure (FR) zo snel op, dat het niet zo zinvol meer is om daar steeds weer separaat over te berichten.
De onderstaande tabel zullen we bij nieuwe uitbraken actualiseren (vergeet niet de pagina te vernieuwen (F5).

Overzicht  uitbraken in 2016    
Datum Plaats   Aantal Soort
26-11-2016 Biddinghuizen (Flevo polder) 180.000 Vleeseenden
01-12-2016 Biddinghuizen (Flevo polder)     8.500 Vleeseenden
01-12-2016 Biddinghuizen (Flevo polder)   15.400 Vleeseenden
13-12-2016 Abbega (Fr)  63.000 Leghennen
16-12-2016 Kamperveen (Ov)  14.000 Vleeseenden
18-12-2016 Hiaure (Fr)  28.500 Leghennen
19-12-2016 Boven-Leeuwen (Gld)  48.000 Leghennen
21-12-2016 Stolwijk (ZH) Dierenhandelaar     6.600 Vogels
25-12-2016 Zoeterwoude (ZH)  28.500 Leghennen
27-12-2016 Rees (D) grensoverlappend  22.300 Kalkoenen

De BT zones van ruim 10 kilometer die rond deze getroffen bedrijven zijn ingesteld zijn te vinden op dit kaartje. U kunt dit kaartje flink vergroten totdat u exact kunt zien waar de grens van de BT gebieden loopt.

Lees meer: HPAI uitbraken volgen elkaar snel op (18-12-2016)

Oproep aan alle inzenders op de Noordshow in de groep erkenningen Hoenders en Dwerghoenders en de daarbij horende kennismakingsklasse:

Helaas kunnen we als gevolg van de uitgebroken vogelgriep dit jaar niet terecht bij de Noordshow om de door u aangeboden nieuwe kleurslagen te beoordelen en mogelijk te erkennen.
Gelukkig is de Championshow bereid gevonden deze speciale groep op te nemen in haar tentoonstelling. De dieren kunnen daar worden ingeschreven en zullen zoals gebruikelijk door leden van de standaardcommissie bekeken en beoordeeld worden.
Wilt u gebruik maken van deze uitwijk mogelijkheid dan verzoek wij u uw dieren voor 04.01.2017 aan te melden voor de Championshow bij de diergroep secretaris Hanno Dijkhorst.
Alle gegevens kunt u vinden in het vraagprogramma van de Championshow wat u kunt downloaden van hun website www.championshow.nl
 
Geef bij uw inschrijving nadrukkelijk aan dat het gaat om dieren in de erkenningsklasse of de kennismakingsklasse. Het vraagprogramma voorziet begrijpelijk niet in deze speciale groep Hoenders en Dwerghoenders
 
Heeft u vragen dan kunt u deze stellen aan de secretaris van de standaardcommissie, deze kunt u per mail bereiken op het volgende adres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
Met vriendelijke groet
 
Aad Rijs

Kamperveen de volgende vogelgriepbesmetting (17-12-2016)

Helaas komt in tegenstelling tot in 2014 de vogelgriep in december maar niet tot rust. Daardoor wordt het opheffen van het tentoonstellingsverbod steeds verder opgeschort met alle gevolgen van dien.
Nu is in Kamperveen (gemeente Kampen) wederom bij een bedrijf met circa 14.000 vleeseenden vogelgriep (H5) vastgesteld.

Lees meer: Kamperveen de volgende vogelgriepbesmetting (17-12-2016)

Aanschaf Dieren

U bevindt zich hier: Home Nieuwsberichten